Walentynki obchodziliśmy w naszej szkole na różne sposoby. Jednym z nich, w nawiązaniu do powiedzenia „Przez żołądek do serca”, było spotkanie ze studentką II roku magisterskich studiów na kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, naszą absolwentką z 2012 roku, Joanną Michałowską. Był to już kolejny wykład z cyklu „Bliżej medycyny”zainicjowanego przez prof. Annę Pędzich-Kuszel. Prelegentka przygotowała dla uczniów klas medycznych i biologiczno-chemicznych prezentację zatytułowaną „Żyj zdrowo – jedz z głową!”, która w przystępny sposób wyjaśniła, jak wielkie znaczenie dla naszego zdrowia ma zbilansowana dieta. Słuchacze mogli dowiedzieć się o chorobach dietozależnych, poznali statystyki dotyczące problemu otyłości, zapoznali się ze znaczeniem poszczególnych składników odżywczych, ważnej zmianie w tzw. piramidzie żywienia (warzywa i owoce powinny stanowić największy procent przyjmowanego pokarmu, a nie produkty zbożowe!) oraz aktywności fizycznej w procesie chudnięcia. Obalonych zostało też kilka mitów powszechnie funkcjonujących w dzisiejszych przekazach medialnych. Okazuje się między innymi, że dieta bezglutenowa wcale nie jest korzystna dla każdego, tzw. „superfoods” niekoniecznie są takie „super”, a zgodnie z najnowszymi badaniami nie można dokonać skutecznego „detoksu” organizmu za pomocą diety sokowej, ziołowej czy głodówki. Ostatnią częścią prezentacji było omówienie najpowszechniejszych zaburzeń odżywiania, ich symptomów i możliwych skutków oraz zwrócenie uwagi na fakt, że nasze zdrowie fizyczne i psychiczne jest nierozerwalnie związane z tym, co, ile i kiedy jemy – warto więc o to racjonalnie zadbać.